Lisätietoja >> Pispalan kirjasto (fb)
TAHMELAN HUVILA - muut esille tulevat asiat
Livekeikkoja
Tiistaina 15.4. Selkä & Mini-Issias klo 18. Liput 10e.
"Selkä & Issias on Hauli Bros -basisti Ari ”Selkä” Pulkkisen soololevyprojektin ympärille syntynyt kokoonpano.
Issias-äänitteillä on soittanut yhteensä lähes viisikymmentä muusikkoa Suomesta ja ulkomailta, mutta keikkakokoonpanoksi on pikkuhiljaa muodostunut ydinryhmä, jossa soittaa muusikoita Hauli brosista, Pauli Hanhiniemen Retkueesta, Neumann Unitista, Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut -yhtyeestä sekä monien muiden artistien taustoilta".
Huhtikuun näyttelyt Tahmelan Huvilalla:
- Esittelyt taiteilijaminuutit -videoissa -
Konsta Laaksosaaren, Erkki Keihään ja Anni Hurmilan näyttelyt ovat avautuneet galleriassa! Avajaiset olivat 4.4. Klo 17-19.
Galleria Lastenkirja
Tapahtuma- ja lisätiedot >> Tahmelan huvila (fb)
Art of Finnish sauna
Vastatehdyn vihdan tuoreessa Pispala podcastissa huvilan "oma saunakuiskaaja, lähettiläs ja lämmittäjä, saksalaissyntyinen Alexander Lembke" kertoo intohimostaan saunomiseen. Miksi se on niin erityinen kokemus? Samalla avautuu jotain saunan tulisen sydämen ympärille kietoutuneesta kulttuurista.
Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa
PISPALAN KIRJASTO - supernörttilauantait
Helmi - kesäkuussa Pispalan kirjastolla on luvassa monipuolinen ja säännöllinen pelipäivien tapahtumasarja. Blogisti ja roolipelisuunnittelija Krisse Tuominen ystävineen järjestää kerran kuussa lauantaisin pelailupäivän vaihtuvine teemoineen.
Lauantaina 26.4. vieraana puutarhuri Emilia Schulman jo klo 11-13.
Luvassa on vehreää keskustelua, vinkkejä huonekasvien ja puutarhanhoitoon, sekä viherkasvien vaihtopiste.
Tamperelainen työläiskirjallisuus
Pispalan kirjastolla taannoin vierailleiden kirjoittajien Jussi Lahtisen ja Juha Drufvan haastattelut nyt tallenteena Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.
Juha Drufva kertoo Martti Joenpolven elämää ja tuotantoa käsittelevästä teoksestaan ”Elämän turhuuksien kehä – Martti Joenpolvi 1956 – 82” (Atrain & Nord).
"Käkisalmella 1936 syntynyt ja vuodesta 1944 Nokialla asunut Martti Joenpolvi on julkaissut 20 teosta, joista romaaneja on yksitoista ja novellikokoelmia yhdeksän.
Suomen Tsehoviksi kutsutun Joenpolven alkuajan kirjailijanvuodet osuivat tismalleen toisen tasavallan, Urho Kekkosen presidenttikausien ja suomalaisen hyvinvointivaltion syntymisen ajanjaksoon.
Tästä syystä teoksen alaotsikkona on ”suomalaisen hyvinvointivaltion synty 1956 – 82 Martti Joenpolven proosatuotannon valossa.”
Pitkän 1970-luvun sanotaan kattavan noin vuodet 1968–1982.
Jussi Lahtisen väitöskirja "Kerrottu luokka - Pitkän 1970-luvun työläiskirjallisuus yhteiskunnallisten valta- ja vastakertomusten kentillä" (2025, THPTS) käsittelee ylipoliittiseksi leimatun aikakauden monimuotoista kaunokirjallista kenttää.
Tapahtumassa keskustellaan siitä miten aikakauden tunnetut kirjoittajat Hannu Salama, Anneli Toijala, Erkki Lepokorpi, Hannu Aho, Liisa Vuoristo, Pentti Holappa, Raija Oranen, Eino Paloheimo ja Kalle Päätalo kuvasivat tamperelaista työväenluokkaa pitkän 1970-luvun aikana?
Tutkija Jussi Lahtista haastattelee Hannu Salamaa tutkinut filosofian tohtori Milla Peltonen.
Katso >> Pispalan kirjaston YouTube-kanava
Kaunokirjallisuuden Pispala
Kaunokirjallisuuden Pispala on Pispalan kirjastoyhdistyksen tuottama podcast- ja blogisarja. Podcast-sarja pyörii Spotifyn alustalla. Blogisarja blogspot-alustalla.
Pispala Podcast - Soriseva harju
Podcast-sarjan jaksoissa esillä mm. Pispala-kirjallisuuden "kulta-ajan" teokset Viidan Moreeni ja Kaukosen Klaani 1960-luvulta.
Puhetta myös hieman tuntemattomimmista teoksista, kuten "painosten kuningattaren" Hilja Haahdin Ahertajat (1918) ja Nobel-kirjailija F.E.Sillanpään Varalan huvilaan sijoittuva Hiltu ja Ragnar (1922).
Tutustu >> Soriseva harju - Kaunokirjallisuuden Pispala
Pispalan kirjaston blogi
Blogisarja on ehtinyt jo moneen osaan. Esittelyssä mm. Liisa Vuoriston vuoden 1918 sisällissotaan sijoittuva nuortenromaani Rajaportti (1968).
Liisa Vuoristohan tunnetaan erityisesti Pispalan Vuorenmaan valtakuntaan paikallistuvan TV-sarjaklassikon "Mustat ja punaiset vuodet" (1973) käsikirjoittajana >> Pispalan kirjasto - Kaunokirjallisuuden Pispala
Pispalan kirjaston YouTube-kanava
Pispalan kirjaston Youtube-kanavan videot ovat saavuttaneet jo yli 10 000 katselukertaa! Reilun kolmen vuoden olemassaolonsa aikana kanavalla on julkaistu noin 60 videota.
YouTube-kanavalla myös Elämäni-kirjat sarjan tallenteet (Satu Hassi, Janne Laurila ja Johanna Vuoksenmaa). Kuten myös äskettäin pidetyn Orjuuden arvet-kirjan keskustelutilaisuus.
Pispalan kirjastoyhdistyksen >> YouTube-kanava
Verkkokauppa Antikvaari
Pispalan kirjaston kokoelmiin, tapahtumatallenteisiin ja antikvaariseen kirjallisuuteen voi tutustua myös Pispalan kirjaston verkkosivujen kautta.
Kirjastoyhdistys esimerkiksi myy kirjoja verkkokauppa Antikvaarin kautta. Tuotto menee kirjaston toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Tutustu >> Pispalan kirjaston verkkomyynti
Pispalan kirjasto - vieraana MATTI KUUSELA
Pispalan kirjasto maanantaina 22.4. klo 18 vieraana Matti Kuusela!
- Tallenne kuultavissa ja nähtävissä Pispalan kirjaston YouTube-kanavalla -
Suomen parhaan kulttuuritoimittajan Matti Kuuselan teos Journalisti - toisenlainen toimittaja (2024) sai aikaan kummallisen mediakohun. Sanomaosakeyhtiön Aamulehti poisti kaikki Kuuselan jutut (551) verkkosivuiltaan. Kohun pelästyttämänä esimerkiksi Pirkkalan kirjasto perui Kuuselan kirjailijavierailun.
Pispalan kirjasto kulkee vastavirtaan. Toivo Autiosaaren haastattelemana Matti Kuusela saa itse kertoa mistä kirjassa on kyse. Miten lukijoiden arvostamat jutut ovat syntyneet? Mitä otsikko Journalisti-toisenlainen toimittaja nykyisessä disinformaatiosta sakeassa media- ja somekentässä oikeasti tarkoittaa?
Keskustelu livestriimattiin ja tallenne on nyt siis nähtävissä ja kuultavissa Pispalan kirjastoyhdistyksen YouTube-kanavalla.
Tapahtuma >> Pispalan kirjaston YouTube-kanava
Edellisen kerran Matti Kuusela vieraili Pispalassa 23.3.2022 yhdessä kirjailija Anni Kytömäen kanssa. Mainion keskustelun tallenne kuultavissa ja katsottavissa >> täältä.
© Asko Parkkonen