Pispala Podcast - äänitesarja

Pispala Podcast on alusta, jossa paikalliset yhteisötoimijat saavat äänensä kuuluviin, omista lähtökohdistaan.

Sisältöja tulevat tuottamaan ainakin Rakennuskulttuuriyhdistys Piiru, Tahmelan Huvila, Rajaportin sauna, Pispalan kirjasto, Kurpitsatalo ja Lauri Viita-seura.

Rakennuskulttuuriyhdistys Piirun lanseeraama Pispala Podcast ilmaantui ääniaalloille toukokuussa 2023 Pispalan vanhat talot-hankkeeseen liittyvällä ohjelmalla.

Kaksiosaisessa ohjelmassa (jaksot 1 ja 5) muusikot Heikki Salo ja Jouko Mäki-Lohiluoma keskustelevat taloistaan ja rakentamisesta ja siitä, kuinka he tulivat asettuneeksi Pispalaan

Tutustu >> Piiru - Pispalan vanhat talot-hanke

Kaikki jaksot löytyvät Spotifystä. Tähän mennessä ilmestynyt 45 ohjelmaa. Sarja jatkuu!

Kuuntele >> Pispala Podcast Spotifyssa

Lauri Viidan kotitalo ja Viidan perheen se tavallinen päivä

Kuvassa (Podcast 12) äiti Alfild, Lauri kainalossaan. Oikella Alfildin vieressä isä Emil Viita sekä muuta Pispalan väkeä.

Olemme Lauri Viita-museolla tarinallistaneet tuokion Viidan perheen asumisesta Pispalassa. Se on mielikuvituksellinen, mutta pohjaa vahvasti historiallisiin faktoihin. Sitä kautta avautuu se ilmapiiri mitä 1930-luvulla Pispalassa kirvesmiesperheen päivään saattoi kuulua. Se antaa kerronnallisen kuvan oman mielenmaiseman luomiseksi ja ehkä vielä pohjaksi oman luovan ilmaisun tueksi niin kirjallisuuspiireille, kouluun tai kuvataiteeseen.”

Tutustu Lauri Viita museoon >> Lauri Viita museo

Pispalan vanhat talot ja tarinat

Eräs Pispalan tunnetuimmista paikoista on Vuorenmaan valtakunta. Kyseessä on neljän talon muodostama kokonaisuus ja pihapiiri jyrkässä rinteessä. Kuka oli valtakunnan tekijä, Vuorenmaan Penna?

Kuvassa Vuorenmaa varhaisvaiheen asussaan 1930-luvulta kuvattuna Tahmelan ryytimaiden suunnasta taustalla Pispalanharju.

Millaisia muutoksia talokokonaisuuteen on tullut viimeisen 40 vuoden aikana? Keskustelemassa Vuorenmaan asukkaat Sampo Järvelä ja Kiti Miller sekä

Pispalan vanhat talot -hankkeen vetäjä Hanna Pielikko haastatteli myös ex-kansanedustaja ja europarlamentaarikko Satu Hassia, joka on peruskorjannut huvilamaisen kauniin talon Pispankatu 14:ssa.

Kuuntele >> Pispala Podcast - Soriseva harju

Pispala ilmiöt

Sellaisena voi kaiketi pitää Tauno Kaukosen kuvausta Sammakoiden suvusta kirjassa Klaani sekä Vastavirta-klubia, joka on vaikuttanut Pispalanharjulla jo 19 vuotta. Kuuntele mietteet.

Kuuntele >> Pispala Podcast - Soriseva harju

© Asko Parkkonen